21 трав. 2012 р.

ЄВХАРИСТІЙНИЙ КОНГРЕС – ІІ СВЯТА МЕСА. ВІРА ВЕДЕ ДО ЄВХАРИСТІЇ


Віра веде до Євхаристії

о. Ян Віанней OFM
Мукачівська дієцезія

ВСТУП ДО СВЯТОЇ МЕСИ

Віра для спасіння є необхідною. Кожен день, що дає нам Господь Бог, є для нас даром, який нам потрібно використати якнайкраще. Відкриймо, отже, наші серця для Його Любові і через нашу участь в цій Святій Месі поглиблюймо наші відносини з Богом.

ПРОПОВІДЬ

Дорогі мої – недавно я мав можливість підготовлювати одну старшу особу до першого християнського таїнства. До святого Хрещення.
Пояснюючи цій особі основні аспекти нашої віри, показуючи любов Ісуса до людини – було мені дуже приємно і радісно – бачити, як ця особа поглинала всім своїм серцем і душею ці знання. В її душі помалу проростало зерно віри, котре –вірю – в майбутньому переміниться в гарну рослину і видасть добрий плід.
В тому часі я рекомендував цій особі читати Святе Письмо і катехизм. Гадаю, що це дві основні книги кожен християнин повинен читати регулярно. Святе Письмо – живе Слово Бога, котре перемінює життя і серце людини. І катехизм – котрий є чудовим поясненням таємниць, пов’язаних з християнським життям, католицьким життям.
Та початкова дорога катехумена має за мету введення цієї особи на дорогу віри. Початково здобуті знання мають заохотити до індивідуальних пошуків, питань і знаходження відповідей на тему віри.
В нинішніх часах, подібно як і колись – на початку християнства – особа, котра є відповідно приготована, може визнати своїми устами віру і прийняти перше таїнство – святе Хрещення, котре відкриває їй дорогу до єдності з Богом.
Можна запитати – чи єдність з Богом можемо вже переживати тут на землі?
Віра, котру визнаємо, веде до єдності з Христом, котрий уприсутнюється в Євхаристії. Читаючи Святе Письмо, зустрічаємо людей віри,  котрі для нас є справжнім прикладом поєднання.
Першою особою є Авраам. Особа, котра повірила у Слово Бога. Авраам, вже проживши немало на землі, без наслідника, повірив, що Бог дасть йому нащадка. Повірив, що його рід буде такий чисельний, як зірки на небі. І ця віра привела його до зустрічі з Богом. В Божих очах знайшов виправдання, як пише св. Павло.
І другий свідок віри, котрий підводить нас до таємниці Втілення: Марія – Мати Ісуса.
Вона своїм FIAT – своєю поставою віри, котру виявила всьому людству у хвилини Благовіщення – в свободі і любові до Бога – дозволила на те, щоб під її серцем зачався Божий Син.
Наступило особливе зєднання Мами і Сина, Дитини.
Наступило особливе поєднання Людини і Бога.
Чим є Віра?
Віра є особовим поєднанням людини і Бога.
Віра є ласкою. Віра є дармовим даром Бога, даром надприродним. Віра є початком вічного життя, котра плекана, піддана росту, розвитку – веде християнина до пізнання справжньої Любові. І  згодом – до споглядання Сотворителя – віч-на-віч.
Бога можемо пізнавати і досвідчувати вже тут на землі.
Ісус говорить: хто мене пізнав – пізнав і мого Отця. Ісуса можемо пізнавати у Євхаристії – котра є зосередженням і глибоким підсумуванням цілої нашої віри. Євхаристія доповнює наше християнське втаємничення. Будучи у спільноті Містичного Тіла – беремо участь з цілою спільнотою в жертві нашого Господа Ісуса.
Тому також і Євхаристія є джерелом і вершиною цілого нашого християнського життя.
Можна сказати, що там, де є Ісус – там теж є і небо. І виявляється, що вже тут на землі можемо досвідчити цього неба. Між іншим приступаючи до Євхаристії.
Це є наша відповідь на заклик Ісуса: “Хто споживає Моє Тіло і Кров Мою п’є – перебуває в Мені, а Я в ньому” (Йн 6,56).
Через нашу віру і її визнання наступає наше зєднання з Христом у Євхаристії. Завдяки благодаті віри можемо приступити до Господнього Столу. І тоді – подібно як Марія – добровільно, в повному вільному акті нашої вільної волі – людина – відповідає на заклик Бога.
Однак не дивлячись на те, що наша віра є повна світла завдяки Тому, у Кого віримо – все ж таки  здається, що ми її певним чином переживаємо у темряві.
Цей недолік можемо доповнити у наших приватних релігійних практиках, котрі будуть підтримувати нас і будуть розвивати нашу віру, аж дійдемо до обіцяної святості. Дійдемо до повної єдності з Богом, котрий є справді присутній у Євхаристії.

­ВСЕЛЕНСЬКА МОЛИТВА

Ставши перед нашим Сотворителем, повні віри, занесімо до Нього наші прохання:
1.                Молімося за святу Церкву – спільноту віруючих в Бога, щоб її члени завжди давали свідоцтво віри і святого життя. Тебе просимо...
2.                Молімося за всіх священиків – тих, які здійснюють святі таїнства, учителів віри, духовних провідників, щоб з вірою і ревністю віддавали щоденно  Господу своє покликання і вірно в ньому перебували. Тебе просимо...
3.                Молімося за людей, що страждають, особливо близьких нашому серцю, щоб важкі ситуації свого життя в надії і вірі віддавали Ісусові Христу, а в нас віднайшли вірних приятелів. Тебе просимо...
4.                Молімося за невіруючих і тих, котрі відійшли від Бога, щоб завдяки ласці Воскреслого віднайшли дорогу до Божої Вівчарні. Тебе просимо...
5.                Молімося за померлих, щоб досвідчили Божої любові і нашої вдячності, вираженої через молитву і через добрі вчинки. Тебе просимо...
6.                Молімося, щоб Твоєю Найсвятішою благодаттю ми могли відкрити наші серця і віддатися прагненню зустрічі з Тобою під час молитви поєднання, виражаючи нашу надію і віру в Твоє нескінченне милосердя. Тебе просимо...
Боже, наш Отче, дякуємо Тобі за все в Ім’я Господа нашого Ісуса Христа і в Його Ім’я просимо про необхідні нам для життя дари. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.


 АДОРАЦІЯ
Пісня: Витай між нами

Бог осяює кожну людину, що приходить у світ, і через справу створіння провадить її до пізнання невидимих справ, щоб людина навчилася прославляти Творця. Ми пішли за Його світлом, і тому зараз перед нами відкривається дорога Євангелії, щоб ми, живучи новим життя, пізнавали живого Бога, котрий постійно промовляє до людей. Простуючи в світлі Христа, довіримося Його мудрості, а віддаючи Йому щодня своє життя, всім серцем віруймо в Нього. Така є дорога віри, котрою Христос в любові провадить нас, щоб ми досягли вічного жит­тя.
Відновлення обітниць
С.:   Запитую кожного з вас:
Чи відрікаєшся гріха, щоб жити у свободі дітей Божих?
В.:   Відрікаюся.
С:. Чи відрікаєшся всього того, що провадить до зла, щоб тобою не заволодів гріх?
В.:     Відрікаюся.
С:.     Чи відрікаєшся сатани, який є головним джерелом гріха?
В.:     Відрікаюся.
С:      Чи віруєш в Бога Отця Вседержителя, Творця неба і землі?
В.:     Вірую.
С: Чи віруєш в Ісуса Христа, Сина Його Єдиного, Господа на­шого, який народився від Діви Марії, страждав, був розп'я­тий, помер і був похований, воскрес із мертвих і сидить пра­воруч Отця?
В.:   Вірую.
С: Чи віруєш у Духа Святого, Святу Вселенську Церкву, сопричастя Святих, прощення гріхів, воскресіння тіла і життя вічне?
В.:   Вірую.
С: Така є наша віра. Така є віра Церкви, визнання якої є нашою гордістю в Ісусі Христі, нашому Господі.
В.: Амінь.
С: Завдяки Хрещенню ми стали святинею Бога. Тому, дякуючи за всі отримані благодіяння, прочитаймо разом:
В.: В Ім'я Пресвятої Трійці, / в Ім'я Отця, який нас сотворив, / і Сина, який нас відкупив, / і Святого Духа, який нас освя­тив, / перед Пресвятою Дівою Марією, Непорочною Бого­родицею, / нашими Ангелами Хранителями, / нашими Свя­тими Покровителями / і всіма Святими, / перед зібраними тут вірними / відновлюємо укладені під час Святого Хрещен­ня обітниці. / Постановляємо жити і вмерти у святій католи­цькій вірі. / Будемо вірні Ісусу Христу і Його Євангелію. / Предвічний Отче, / допоможи нам у цьому. / Через Христа, Господа нашого, / який з Тобою і з Святим Духом живе і ца­рює на віки вічні. Амінь.

Рефрен: Бог - моє світло і моє спасіння.                    Псалом 27(26)
Господь - світло моє і Спаситель мій; *
кого убоюся?
Господь - оборонець життя мого; *
кого злякаюся?
Одного просив я у Господа і того буду шукати, *
щоб жити мені в домі Господнім усі дні життя мого,
щоб бачити красу Господню *
і відвідувати храм його.
Лиця твого шукатиму, Господи. *
Не відверни лиця твого від мене,
не відступи у гніві від слуги твого; *
не покинь мене і не погорди мною.
         Вірую, що бачитиму блага Господні *
         на землі живих.
         Надійся на Господа, кріпися, *
         нехай кріпиться серце твоє, і покладай надію на Господа.

Алілуя, алілуя, алілуя.
Один Господь, одна віра, одне Хрещення, один Бог і Отець усіх.
Алілуя, Алілуя, Алілуя.

Читання святого Євангелія від Йоана   Йн 6, 44-47
Ісус сказав до євреїв: "Ніхто не спроможен прийти до Мене, коли Отець, який послав Мене, не приведе його, - і Я вос­крешу його останнього дня. Написано в пророків: усі бу­дуть поучені Богом. Кожен, хто вчув від Отця, той, навчив­шися, до Мене приходить. Не кажу, щоб хтось Отця бачив, бо той тільки Отця бачив, хто від Бога. Істинно, істинно говорю вам: Хто вірує, той живе життям вічним".
Слово Господнє.

Пісня: Вірую Господи

Віра, надія, любов
Господи, я вірю, мій Господи і мій Боже. Господи, помнож мою віру. Я вір’ю, Господи, але зарадь моєму недовір’ю. Ти є Христом, Сином Бога живого. Господи, покажи нам Отця.
Чому сумуєш, душе моядовірся Богу. Мій Боже, я розраховую на Тебе, в Тобі покладаю надію. У Твоїх руках спочиває життя моє. Господь моїм світлом і спасінням моїм, кого маю боятися? Ти Господи є вірним, перед злом захистиш мене. Ти моя довіра, наповни мене радістю і миром у вірі, щоб я збагатився в надії і силі Духа Святого.
Господи, Ти знаєш, що люблю Тебе. Прийди, Душе Святий і розпали в мені вогонь Твоєї любові. Люблю Тебе, Господи, Ти моє пристановище. Хочу йти за Тобою, куди б Ти не пішов. Ти маєш слова життя вічного і нічого мене від любові Твоєї не може від’єднати.

Молитва про віру, надію і любов
Боже, Ти є Тим, в кого я вірю і Тим, кому я довіряю. Ти до нас промовляв через Твого Сина. Хочу прийняти Його радісну Новину. Ти промовляєш до мене Словом у Святій Твоїй Церкві. Ти промовляєш через ближніх і щоденні життєві події. Допоможи мені краще зауважувати Тебе у світі і більше жити вірою.
Боже, Ти є Тим, кому я довірився. Ти через життя, смерть і воскресіння Твого Сина відновив світ і його вдосконалюєш. Ти є вірний, допоможи мені жити в надії прощення, спасіння і майбутньої слави.
Господи Ісусе Христе, Ти мене покликав, щоб з Тобою я йшов до Отця. На цій дорозі завжди хочу бути з Тобою. Будь мені Словом, якого слухаю і котре наслідую. Будь мені світлом, котре мене просвічує. Будь моєю силою, що мене наповнює. Будь мені приятелем, котрий мене не залишить. Вчини мене досконалим в єдності з Тобою і дозволь дійти до щасливої вічності. Амінь. 

Пісня: Пресвята Господня Тайно
С: Молімося.
Боже, наш Отче, просвіти наші серця світлом віри та розпали полум'ям любові, щоб ми в дусі та правді віддано славили Хрис­та, Котрого в цьому Таїнстві прославляємо як нашого Бога і Гос­пода. Через Христа, Господа нашого.  В.:Амінь.

Благословення
Євхаристійний гімн

Немає коментарів:

Дописати коментар