21 трав. 2012 р.

ЄВХАРИСТІЙНИЙ КОНГРЕС – І СВЯТА МЕСА. Марія і Євхаристія


Субота – 2 червня 2012 р.

Марія і Євхаристія

о. Ян Віанней OFM
Мукачівська дієцезія


ВСТУП ДО СВЯТОЇ МЕСИ

Радуйся, Маріє, благодаті повна, Господь з Тобою! Благословенна Ти мiж жінками i благословенний плід лона Твого.
Розпочинаємо Службу Божу словами, скерованими до Матері Божої архангелом Гавриїлом та святою Єлизаветою. Саме Діва Марія впродовж дев’яти місяців була найпрекраснішою монстранцією світу, в якій перебував Єдинородний Син Божий, якого сьогодні будемо приймати у святій Євхаристії, а тепер попросимо у Нього вибачення - кожен за свої провини.


ПРОПОВІДЬ

Марія є Євхаристійною жінкою

-         Якщо не дозволиш мені це зробити, я не зможу піти до школи! Мені буде соромно. Це дуже важливо, матусю!
Оленка вибухнула плачем. Це її найефектив­ніша зброя.
-         Ох! Роби що хочеш... - пробуркотіла мати, кидаючи ложечку до мийки.- Будеш вигляда­ти, як потвора. Тим гірше для тебе!
У 23 інших сім'ях розігрувалася подібна сце­на. Це були діти із другого "Б" класу середньої школи ім. Карла Альберта у Савої. У той день було прийнято важливе рішення. Однак учнів у другому "Б" класі було 25. Справді, лише у двадцять п'ятій сім'ї все виглядало інакше. Беатка була, наче клубок неспокою. Мама й тато намагалися її підбадьорити. Дівчинка удвадцяте розглядала себе у дзеркалі.
"Знаю, з мене будуть сміятися. Досить поду­мати про Зіту, котра мене не любить, і про Павла, який називав мене 'вудкою'. Тільки й чекають на це!" По щоках дівчинки покотилися великі солоні сльози. Спробувала вдягти спор­тивну шапочку, яка була трішки завелика.
Тато спокійно дивився на неї:
-         Не бійся, Беатко. Волоссячко швидко відросте. Ти дуже добре переносиш лікування і за кілька місяців почуватимешся чудово.
-         Так, але глянь на мене! – Беата у роз­пачі показала на свою голову, яка рожево поб­лискувала у дзеркалі.
Лікування мало побороти рак крові, який бу­ло виявлено два місяці тому, і воно спричинило цілковите випадання волосся.
Мама обнімала її на прощання:
-         Тримайся, Беато, вони швидко звик­нуть, от побачиш!
Дівчинка поправила шапочку, взяла наплеч­ник і вийшла, шморгаючи носом.
Перед дверима 2-Б класу у неї сильно гупало серце. Заплющила очі й увійшла.
Коли відкрила очі, щоб дійти до своєї парти, побачила щось неймовірне. Всі, геть усі одно­класники й однокласниці мали на головах ша­почки! Усміхаючись, повернулися до неї і, з ви­гуком: "Привіт, Беатко!" - зняли шапчини.
Всі мали поголені голови, навіть Зіта, кот­ра так пишалася своїми кучерями. І Павло, й Оленка, й Іванко, і Наталка... Всі підвелися зі своїх місць і кинулися обнімати дівчинку, яка не знала, сміятися чи плакати, і лише ти­хенько шепотіла: "Дякую!"
Біля дошки усміхався вчитель математики, який насправді не зголив собі волосся. Оскільки був уже геть лисий і голову мав подібну до більярдної кулі.

Ті, які допомагають іншим в біді, разом терплять, люблять Божим серцем.

В наших роздумах сьогодні задумаємося над таїнством всіх таїнств – над Євхаристією. Знаємо, як вчить нас Катехизм католицької церкви (ККЦ), що вершиною прожиття християнського життя, таїнством, біля якого все відіграється, до якого все направлене, є святість Євхаристії. «Пресвята Євхаристія завершує християнське втаємничення. Ті, хто був піднятий до гідності царського священства через Хрещення і глибше уподібнилися Христові через Миропомазання, через Євхаристію стають учасниками в жертві Господній разом зі всією спільнотою»(ККЦ 1322).
Можливо багато з вас думає, що коли хочемо говорити про Євхаристію в поєднанні з таємницями Розарію, мусимо роздумувати про таємницю світла, яка каже про встановлення Пресвятої Євхаристії. Ми, однак, будемо роздумувати над іншою таємницею з життя Марії. Не тому, що Марія не присутня у вечірнику. Саме навпаки. Вона є дуже близькою до Євхаристії, бо є близько до Того, Хто її установив. Є близькою Ісусу. «Марія нас може вести до цього Найсвятішого Таїнства, бо має до неї глибоке відношення» (Ecclesia de Eucharistia, 53). Знаємо, що Марія була присутньою між апостолами, які однодумно перебували в молитвах … .
«І точно не могла бути відсутньою при євхаристійних славленнях між вірниками першої християнської генерації, які постійно брали участь на ламанні хліба» (тут же). «Марія була євхаристійною жінкою цілим своїм життям. І тому Церква може, дивлячись на Марію, наслідувати її як взірець у відношенні до цього таїнства – таїнства Євхаристії.
Присутність Марії, євхаристійної жінки, можемо бачити вже в момент Втілення, у хвилини Благовіщеня. Марія вже тоді, в Назареті, перш ніж Ісус установив таїнство Євхаристії, «надала своє дівоче лоно для Втілення Божого Сина. Марія при Благовіщенні зачала Божого Сина у Його фізичній присутності з тілом і кров’ю – дала йому своє тіло й кров і цим передувала тому, що відображається у нас, коли під видом хліба і вина приймаємо Тіло і Кров Господні» (ЕЕ - Ecclesia de Eucharistia, 55).
Другий важливий момент в житті Марії, жінки Євхаристії, було жертвування в храмі, коли надала Богу любов свого серця. Євхаристія, яка уприсутнюється в жертві святої Меси і була славлена учнями в її присутності, і слова, які Марія слухала: «Це є тіло моє, яке жертвується за вас», означало для Марії те саме – Ісуса, якого зачала. Ісус залишається в ній і «означало знову прийняти в собі те серце, яке билося під її серцем» (ЕЕ - Ecclesia de Eucharistia, 56).
Її стояння під хрестом було стоянням адорації – поклонінням. Марія стояла під хрестом і адорувала свого Сина. Свідомо я не згадав одне таїнство, яке також сильно з’єднане з таїнством Євхаристії. Це таїнство з життя Марії, коли після Благовіщення Вона йде відвідати свою родичку Єлизавету.
Як же Марія після свого «fiat» (єврейське «нехай так буде») дізнається, що її родичка Єлизавета є вагітною, йде їй на допомогу, а в собі несе Ісуса. Чому її хотіла відвідати? «Могли ми собі думати, що Господь, що в ній був присутній, діятиме, щоб мала всі контакти з людьми обмежити. Марія, як найбільша містичка в історії людства, мала однак своє життя скероване на Бога! Не потрібно було їй мовчати? ЇЇ «fiat», яке дала Богу, (так само, як є і в нашому житті), з’єднується з fiat, в якому є згорнута конкретна людина (Єлизавета). Кожне завдання, яке нам Бог доручає, з’єднується з тим, що не маємо залишити для себе, але усім маємо ділитися з ближнім. Таким чином утворюємо спільноту. Марійне «fiat» - Амінь перемінилося на конкретний чин любові. Марія хоче ділитися з радістю. «Прийняти Ісуса і приходити з Ним до інших є дійсно християнською радістю». Радістю завжди треба ділитись. Радість треба поширювати далі. Тому Марія рушила в дорогу, щоб своєю радістю поділитися з Єлизаветою. Цією радістю можемо ділитися з іншими дуже простою формою: усмішкою, добрим вчинком, взаємодопомогою, вибаченням. Стараймося уділяти найглибшу радість, яка виходить з пізнання Бога в Христі.
Але дорога, якою Марія йшла до Єлизавети, була не зовсім легкою. Вона, бувши вагітною, приносить Ісуса і водночас приходить на допомогу Єлизаветі, щоб їй допомогти. «Ініціатива Марії була зумовлена дійсною покорою і відважною любов’ю та виходила з віри в Боже слово і з внутрішнього подиху Духа Святого. Хто любить, забуває про себе і повністю служить ближнім».
Марія несе Єлизаветі під серцем Ісуса, Божого Сина. Є ніби дарохранительницею, стає живим табернакулюм, монстранцією. Несе Того, Хто є Її Творцем, Хто є більшим від Неї. І ми можемо – як Марія – бути дарохранительницею. Ми є нею, коли в нас перебуває Бог благодаттю святого Причастя. Перебуває в нас Той, Хто є більший від нас, Хто нам дає нашу людську гідність – робить з нас Божих дітей. Наше «Амінь» – нехай так станеться – нас зобов’язує, щоб радість, яку нам Бог уділяє в Євхаристії, ми не залишили лише для себе. Радість, поділившись з іншими, зростає. Так, як про це просила свята Тереза з Лізьє: щоб Ісус, який в ній перебуває, після кожного святого Причастя з неї зробив живу монстранцію, щоб і ті, які хочуть бачити і пізнати справжнього Бога, могли Його побачити в нас.
­ВСЕЛЕНСЬКА МОЛИТВА

Господь дав нам Діву Марію за Матір і нашу Заступницю; просімо, щоб як добра Мати нас привела до Ісуса:

1.     Просимо Тебе, Боже, за Святу Церкву та її пастирів – папу Бенедикта ХVІ, єпископів, священиків, щоб вірно та ревно нас годували святою Євхаристією – Тілом із тіла Марії .
2.     Просимо Тебе, Царю всіх Святих, за ченців та черниць, щоб насичувалися святим Тілом і Кров’ю та були взірцем духовного багатства і знаменням вічної слави Агнця.
3.     Просимо Тебе, наш Отче, за всіх християн, щоб Ти їм завжди нагадував, що перш за все потрібно шукати Царство Боже, яке є в нас через прийняття святої Євхаристії.
4.     Просимо Тебе, ласкавий Боже, за людей невіруючих, щоб знайшли Христа, який є справжньою Дорогою, Правдою і Життям, та щоб Його прийняли у Пресвятій Євхаристії.
5.     Просимо Тебе, о наше Світло, за нас, тут зібраних біля вівтаря, щоб ми, дивлячись на Тебе, єдналися з Твоїм Сином через прийняття святої Євхаристії.
О, Всемогутній, вічний Боже, вислухай наші покірні прохання, і через заступництво Марії, Матері Твого Сина, даруй нам свою любов і спасіння через наше прийняття святої Євхаристії, де перебуває наш Господь Ісус Христос, який живе і царює на віки вічні. Амінь.

Адорація
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок
Тобі віддаю свою неввічливість, щоб навчитись любові.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свою ненависть, щоб отримати силу вибачати.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свою неправду, щоб жити у правді.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свій страх, щоб рости в довір’ї.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої бажання і пориви серця, щоб зміцнитися у вірі.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої нечисті думки і вчинки, щоб знову бути чистим.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свою байдужість, щоб палати любов’ю Твого Серця.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої печалі, щоб вони перемінились на радість.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю всі життєві падіння, щоб знову піднятись у надії.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої терпіння, щоб їх переживати зі стражданнями Ісуса.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю своє каяття, щоб відчути Боже милосердя.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої слова, якими осуджую інших, щоб відновити чистоту сумління.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свою гординю, щоб здобути покору серця.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої труднощі, щоб жертвувати їх Богу, як приємний фіміам.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свої поневолення, щоб бути вільним дитям Божим.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свій сьогоднішній гріх, щоб в мені перемагав воскреслий Христос.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свою помилковість, щоб відшукати дорогу до Божої любові.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Тобі віддаю свій неспокій, щоб перебувати у Божому мирі.
В Твоєму серці, Діво Маріє, шукаю притулок.

Ісусе, поклоняємось Тобі …
1.     Ісусе, поклоняємось Тобі і дякуємо за Твою Матір, яку Ти нам дав у цей неспокійний час.
Величаємо Тебе за Діву Марію, яка безперервно закликає нас, щоб ми були відкритими на Божу Любов.
-                   Ісусе, поклоняємось Тобі і своє серце відкриваємо Тобі!
(повторюється дане прохання)
2.     Ісусе, Царю миру, поклоняємось Тобі з Марією. Дякуємо Тобі, що посилаєш Її як Царицю пророків, щоб нас вела до миру, який ісходить від Тебе, та щоб пригадувала нам шлях до миру через навернення і примирення молитвою і постом.
Прославляю та величаю Тебе зі всіма, які досягли дар миру, через молитву і піст, через Сповідь та участь у Святій Літургії.
-                   Ісусе,поклоняємось Тобі і свої серця відкриваємо Тобі!
(повторюється дане прохання)
3.     Ісусе, Царю миру, поклоняємось Тобі з Марією, яка нас Твоїм Іменем закликає і веде до миру в серці; заохочує, щоб ми стали свідками миру у своїх родинах і своєму середовищі.

4.     Ісусе, поклоняємось Тобі з Марією, яка нас вчить, що ненависть є великою загрозою, оскільки приносить сварки і неспокій.
Мій Ісусе, сьогодні я зрікаюся ненависті і всього, що є причиною безладу і неспокою в мені і біля мене. Зрікаюся диявола і його впливу, зрікаюся будь-якої співпраці з ним. З допомогою Твоєї благодаті та за заступництвом Діви Марії прагну противитись злу та відкидати кожну спокусу.
-                   Ісусе,поклоняюсь Тобі і своє серце відкриваю Тобі!
(повторюється дане прохання)
5.     Ісусе, поклоняюся Тобі і дякую Тобі, що даєш мені можливість допомогти моїми молитвами і жертвами у поширенні миру у всьому світі. Ти, Господи, хочеш зробити мене апостолом, свідком миру у цьому світі. Як багато людей сьогодні страждають від неспокою: занепокоєна молодь, розведені родини, недружні народи.
-           Ісусе, з Тобою і з Марією хочу приносити спокій і любов, відкидати і перемагати диявола і його плани у світі!
6.     Ісусе, поклоняюся Тобі і прославляю Тебе з Марією і всіма, хто на Її заклик відкриває своє серце у щирій Сповіді, хто навернувся і досягнув Твого милосердя та прощення. Звеличую Тебе за Твоє милосердя, бо багато сердець Ти врятував з терен гріха й злих намірів, а так відкрив їм дорогу миру. Нехай звеличують Тебе всі, хто за заступництвом Діви Марії, Цариці миру, отримали благодать, щоб визнати свій гріх; щоб його зреклися і покутували за його наслідки. Прославляю Тебе зі всіма, які за заступництвом Марії зрозуміли, що необхідно любити життя своє та інших, вирішили з любов’ю служити життю і відкрилися новій дорозі миру.
-               Ісусе, поклоняюся Тобі з Марією і прошу: «Прости нам наші гріхи та людську ненависть!»
(повторюється дане прохання)
7.     Ісусе, поклоняюся Тобі і дякую Тобі за надію, яку Ти мені в цей час дав через Марію, Царицю миру. Знаю, що навернення – це єдиний шлях до миру. Але часто не вистачає мені сили, та й інші її не мають, щоб навернутися. Цю благодать даєш Ти.
Дякую Тобі, що нам хочеш допомогти, щоб ми навернулися і зрозуміли дорогу і закони любові. Нехай ніхто не знеохотиться на дорозі до навернення.
Апостол Яків пише і закликає: «Звідки між вами війни, звідки суперечки? Хіба не звідси - з пристрастей ваших, які воюють у ваших членах? Ви пристрасно жадаєте, а не маєте. Ви убиваєте, завидуєте, а не можете осягнути. Ви б'єтесь і воюєте. Ви не маєте, бо не просите. Ви просите, та не одержуєте, бо зле просите, щоби розтратити на ваші втіхи» (Як 4.1-3).
Очисти мене і цей світ благодаттю навернення, щоб в Тобі здійснилось моє найглибше бажання, щоб був збережений від всього, що шкодить нам.
Знаю, Ісусе, що я повинен мати добру волю, щоб Твій Дух міг мною оволодіти і керувати. Дякую Тобі, що даєш мені і всім, хто Тебе взиває, внутрішню свободу і мир.
Благословення
Євхаристійний гімн

Немає коментарів:

Дописати коментар