19 вер. 2012 р.

Рух Світло-Життя


Світло - Життя

Рух Світло-Життя (загально відомий як Оаза) – є одним з рухів віднови Церкви згідно з навчанням ІІ Ватиканського Собору. Цей Рух повстав в Польщі, а його засновником був Слуга Божий о. Франциск Бляхницький.
Рух об'єднує людей різного віку і стану: молодь, дітей і дорослих, а також священиків, ченців, черниць, членів світських інститутів, а також сім'ї з родинної галузки Руху, якою є Домашня Церква (також відома як Оазис Родин). Завдяки відповідній для кожної з цих груп формації Рух Світло-Життя намагається виховати зрілих та свідомих християн, а також бажає послужити оживленню місцевих християнських громад Церкви - парафій, деканатів та єпархій.

Оазис Дітей

Світло, струмінь живої води і зелена цвітуча оаза.

Ці образи нагадують нам його – о.Франциска Бляхницького.

Оаза Дітей Божих це одна з груп Руху Світло-Життя.

Формація дітей розпочинається після Першого Святого Причастя і триває до  VI класу. Зустрічі відбуваються  в малих групах біля палаючої свічки, котра символізує Ісуса, який стає для них Приятелем. Перша оаза Дітей Божих відбулася в Бібєлі в Польщі у 1954 р. для міністрантів. Хлопці кожного ранку піднімали  біло – синій марійний прапор. Кожний день розпочинався молитвою і Святою Мессою з наукою. Засновник хотів  в серцях дітей збудити духа літургії. В доступний для них спосіб пояснював частини Святої Месси.
      
Діти хочуть бути Живою Церквою, спільнотою спільнот. Тому стараються брати активну участь в житті парафії – хлопці служать біля вівтаря, дівчатка співають в хорі. Діти люблять бути разом тому, що спільно моляться, читають Святе Письмо, малюють, співають. Літні реколекції переживають в таємницях Святого Розарія , вони хочуть бути найкращими дітьми Бога.
   
В нашій парафії Христа Царя Всесвіту в Новограді -  Волинському зустрічі відбуваються в кожну суботу о год. 12.00 спільним співом, о год.13.30 розпочинається праця в групах. На зустрічі приходить 25 Дітей Божих, які поділені на три групи. Аніматорами є молодь з оази : Крістіна Ейсмонт, Оля Прохорчук, Ян Вольский, Вова Трофімчук, Саша Баранніков. Аніматори допомагають дітям ставати правдивими апостолами євангелізації. Мені залишається молитва, щоб світло в їхніх душах ніколи не згасло. 
«Життя народжується з життя»
Словами о.Бляхницького наша молодіжна оаза з парафії Христа Царя Всесвіту з міста Новограда-Волинського розпочала з 23.03-24.03 свої реколекції в Корці. Бачимо, що швидко змінюється мода, а з нею персонажі часу. З Ісусом цього не трапиться. Він силою свого воскресіння «вже більше не вмирає»(Рим.6,9). Ісус завжди молодий, ніколи не вийде з моди! Блаженний Йоан Павло ІІ в 1987 році в Сантьяго сказав, що разом з Ісусом розквітає життя. Ми повинні ризикувати заради життя. Як Жанна Берта Молла котра померла даючи приклад любові до життя і любові до любові. Ми оаза любимо життя!
    
Наші реколекції ми розпочали Хресною Дорогою за ненароджених дітей, щоб краще приготуватися до Духовної Адопції. Церква наш дім і в ньому є місце для всіх. Настоятель парафії св.Антонія в Корці о. Вальдемар Шляхта сказав конференцію на тему : «Дім це місце, куди ми повертаємося». Розпочав від родини, доповнюючи, що нашою родиною є Церква. Після проповіді кожна група, а було їх п’ять отримала завдання будувати Церкву, котра є нашим домом і в ній знаходимо Життя-Ісуса. Спільне ділення показало прекрасну будівлю і радість того, що ми християни-католики, що в нас є такий чудовий Дім-Церква.
Ми зрозуміли, що існує зло серед людей, котрі належать до Церкви. Це сказав сам Ісус, буде пшениця і кукіль. Якщо ми всі були б пшеницею, тоді всі люди були б католиками. На закінчення ми прийняли Духовну Адопцію, тобто ми обіцяли, що з 25 березня до 25 грудня будемо молитися за дитину якій загрожує аборт. Тому молодь отримала маленький черевик з ім’ям дитини за яку  буде молитися 9 місяців. Підчас реколекцій молодь другого ступення, яка працює в двох групах переживала целебрацію кроків. Нашою вдячністю для настоятеля парафії св.Антонія за щире прийняття була діяконія праці. Ми гарно поприберали дім. Ці дні допомогли молоді ще краще підготуватися до отримання «Фоскі », тобто знаку оази, а також до отримання 10 кроків. Життя є чудове, і ми як оаза хочемо ділитися ним з усіма людьми.

Оазис Молоді

Оазис Молоді

ФОРМАЦІЯ МОЛОДІ І ДОРОСЛИХ
І. Євангелізація.
Євангелізація є першим і необхідним етапом на дорозі формації (тобто, цей елемент не можна обминути, почати з іншого, а потім повернутися). Форми присутньої в Русі євангелізації є індивідуальна євангелізація, а також богослужіння і євангелізаційні реколекції, з якими тісно пов'язана робота в малих евангелізаційних і поєвангелізаційних групах.
Тематика реколекцій і реколекційних богослужінь, а також робота в поевангелізаційних групах концентрується навколо чотирьох правд (істин) духовного життя:
1.    Бог любить тебе і має для твого життя чудовий план. (пор. Й 3, 16)
2.    Людина грішна і відділена від Бога і Божого життя, тому не знає і не досвідчує Божої любові, не знає чудового Божого плану який Бог має для неї. (пор. Рм 3,23)
3. Ісус Христос – єдиний Спаситель, дарований Богом для знищення наслідків гріха людини. Через Нього ми можемо пізнати Божу  любов і чудовий Божий план для нашого життя. (Пор. Й 1,12)
4. Ми маємо особисто прийняти Ісуса Христа як Спасителя і Господа. Тільки тоді зможемо пізнати Божу любов і Божий план для нашого життя.
Подальша праця має допомогти  відкрити, що означає стати новою людиною і вивести на дорогу зростання в християнському житті. На цьому етапі учасники працюють відповідно до восьми поєвангелізаційних зустрічей.
Оаза Нового Життя нульового ступеня.
Призначена для молоді, яка не брала участі в Оазі Нової Дороги і для якої програма першого ступеня була б ще дуже важка для зрозуміння і повного переживання.
Для праці протягом року пропонуються євангелічний перегляд життя. 
ІІ. Деутерокатехуменат
Цей етап обіймає період від молитви вступу в деутерокатехуменат до моменту переживання  реколекцій під час Центральної Оази Матір і приєднання  до дияконії Руху. Триває принаймні 3 роки. Ці два перші етапи в Русі Світло-Життя (євангелізація і деутерокатехуменат) разом складають так звану основну формацію.
1 Рік:
Оаза Нового Життя І ступеня – являється переходом від євангелізації до деутерокатехуменату.
Річна формація після І ступені: пізнання життєвого ідеалу Нової Людини (Дороговкази). Зміст  першого ступеня можна виразити в гаслі: зустріч з Христом через Слово Боже.
2 Рік:
Оаза Нового Життя ІІ ступеня.
Її програма допомагає усвідомити учасникам, що в житті кожного здійснюється історія спасіння, історія Вибраного Народу (особливо виходу з Єгипту), яка полягає на постійному виході з неволі гріха до свободи Божих Дітей, до Світла, яким є Ісус. У цьому визволенні ми беремо участь завдяки святим таїнствам. ОНЖ ІІ ступеня – це також час інтенсивної ініціації в глибину Літургії, вершиною якої є переживання Пасхи, як виходу з неволі гріха і відновлення хресних обітниць.  На закінчення оази важливим елементом є приняття ідеалу Нової Людини.
Формація протягом року після ІІ ступеня: засвоєння суті союзу Бога з людиною, що увінчується свідомим відновленням Хрещення у Пасхальну вігілію. Весь зміст другого ступені можна подати в короткому гаслі: зустріч з Христом через Літургію і Таїнства.

3 Рік:
Оаза Нового Життя ІІІ ступеня. Програма реколекцій охоплює історію первинної Церкви, життя і діяльність Апостолів, Мучеників і Сповідників; пізнання ролі Марії в Її постійному якби народжувані Церкви; пізнавання різних вимірів життя спільнот Церкви, що показує багатство харизм, які дані Церкві; досвід спільноти Церкви через зустрічі в малій групі відповідно до конспекту Дорога до спільноти.
Формація протягом року після  ІІІ ступені: виховання до спільноти, поглиблення свідомості покликання в спільноті, участь в дияконії Церкви, як наслідок відкриття і реалізації свого покликання. Весь зміст третього ступені можна подати в короткому гаслі: зустріч з Христом у спільноті  Церкви.

ІІІ. Дияконія.
Це час перманентної (постійної) формації і несення конкретного служіння в Церкві в рамках Руху Свіатло-Життя. На цьому етапі пропонується пережити реколекції: Оазовий Курс для Аніматорів, Оази Реколекційної Дияконії, інші реколекції, організовані окремими дияконіями, а також Школи Аніматора.

Домашня Церква

Перша Домашня Церква це Свята Родина з Назарету - Ісус, Марія і Йосиф

В енцикліці „Еvangelium vitae" Святіший Отець Йоан Павло II пише: "Хоча це і правда, що "майбутнє людства йде через родину", треба визнати , що за теперіш­ніх суспільних, економічних та культурних умов завдання сім'ї - служити життю - стає дедалі складнішим й обтяжливішим. Щоб родина могла виконувати своє покликання як "святилище життя", осередок суспільства, який любить і приймає життя, терміново потрібно забезпечити саму сім'ю допомогою і підтримкою... Церква повинна невтомно розвивати душпастирство родин, здатне спонукати кожну з них визнати з радістю і відвагою місію, що її визначила Євангелія життя".
До реалізації цих слів Папи призваний Рух Світло-Життя і його родинна галузка "Домашня Церква", що ось уже кілька років успішно розвивається у нашій дієцезії.

Символ руху

foszoe
Символом Руху Світло-Життя є вписані в знак хреста слова ΦΩΣ ΖΩΗ (вимовляється фос - дзое) - грецькою «Світло» - «Життя», що перетинаються в літері Ω «о-мега», яка є символом Святого Духа (як Того, Хто є усім в усьому). Загальноприйнята назва цього символу "фоска".
Вітраж з символом ΦΩΣ-ΖΩΗ (Фос-Дзое; Світло-Життя) – знаходиться в каплиці Христа Слуги на Копій Горі (Центр Руху Світло-Життя) в Крощченку над Дунайцем у Польщі.


Історія Руху

Початки історії Руху сягають першого «Оазису» або реколекційного виїзду, який відбувся у 1954 році за участю міністрантів (в католицькій Церкві міністранти - це хлопці, що служать підчас Богослужінь при священникові). До 1976 Рух був відомий як «Оазисний Рух», або «Рух Живої Церкви», чи «Рух Непорочної Діви Марії». Засновником Оазисів і першим модератором Руху був о. Франциск Бляхницький (помер в 1987 році і похований у церкві під титулом Ісуса Доброго Пастиря в Крощченку). Другим після о. Франциска модератором Руху був о. Войцех Даніельський (помер у 1985 році і похований на кладовищі Повонзкі у Варшаві). Впродовж декількох наступних років Рух Світло-Життя з’явивсь також в Болгарії, Словаччини, Литві, Чехії, Німеччини, Білорусі, Україні і Латвії, а з 2006 року в Ірландії.

1 коментар:

  1. Слава Ісусу Христу!Інформацію взято з офіційного сайту руху у КИївсько-Житомирській Дієцезії svitlo-zhyttja.kiev.ua. Прохання надалі вказувати першоджерело.

    ВідповістиВидалити